Dr. Geert Vandendriessche, Orthopedie en Traumatologie

Nieuws

Algemeen

Het nieuwe Jan Palfijn

Tussen eind 2012 en midden 2014 werd de site Watersportlaan van het AZ Jan Palfijn Gent grondig vernieuwd. Zowel aan de binnen- als de buitenzijde werd het gebouw uit begin jaren ’80 onder handen genomen. Het resultaat is een modern, hedendaags en performant uitgerust ziekenhuis met aandacht voor het comfort van zowel patiënten, bezoekers als medewerkers.

Renovatie van het ziekenhuis: op weg naar een nieuwe toekomst

De ingrijpende verbouwingswerken in ons ziekenhuis zijn gestart. Hierdoor kunnen bepaalde gegevens vermeld op deze website tijdelijk wijzigen vermits bepaalde delen van het ziekenhuis voorlopig in “modulaire bouwéénheden” dienen ondergebracht te worden. Gelieve ons te verontschuldigen voor de eventuele hinder die hierdoor kan ontstaan. Wij danken u voor uw begrip.

Techniek

Erkenning als centrum voor kraakbeentransplantatie

Sinds 1 mei 2011 is in België de celgebaseerde therapie voor behandeling van kraakbeenletsels terugbetaald. België is nu het eerste Europese land dat terugbetaling voorziet voor kraakbeentransplantaties. Om terugbetaling te bekomen dient aan strikte wettelijke voorwaarden te worden voldaan. Deze vernieuwende en hoogtechnologische techniek is binnen de beschreven strikte indicaties beschikbaar binnen onze dienst. Informatie op 09 224 85 80 of op de website van het Kniecentrum.

Voorste toegangsweg voor heupprothesen: ASI (Anterior Supine Intermuscular)

Sinds juni 2007 wordt de voorste toegangsweg gebruikt voor implantatie van een heupprothese.

De voorste toegangsweg is één van de oudste toegangswegen voor het heupgewricht en wordt vooral gebruikt in de kinderorthopedie. Veel meer recent wordt deze toegangsweg eveneens gebruikt voor het plaatsen van een heupprothese. De ontwikkeling hiervan is het werk van o.a. een Belgisch orthopedisch chirurg Dr. E. De Witte, verbonden aan het ASZ te Aalst.

Langs een beperkte huidinsnede aan de voorzijde van de dij bij een patiënt in ruglig kan het heupgewricht tussen de spierplannen bereikt worden. Deze toegangsweg kan werkelijk minimaal invasief genoemd worden (niet alleen een kleine huidsnede maar ook geen beschadiging van spieren en andere weke delen), gaat gepaard met weinig bloedverlies, veroorzaakt minder postoperatieve pijn en laat een snelle revalidatie toe.